100-letnica rojstva Jožeta Šmita

Objavljeno: 31. januarja 2022

Pred natanko 100-leti, 1. februarja 1922, se je v leseni, z ilovico obdani in slamo pokriti hiši v vasi Tlake pri Rogatcu rodil Jože Šmit, naš rojak, častni občan, pesnik, prevajalec in urednik otroške revije Ciciban.

V Muzeju na prostem Rogatec smo ob 100-letnici rojstva postavili razstavo njegovih del. Ko bodo vrata muzeja ponovno odprta, prijazno vabljeni na ogled. Pod brajdami pred Viničarsko hišo bo postavljena Knjigobežnica, kjer bodo Šmitove pesniške zbirke na voljo obiskovalcem.

V vseh njegovih pesniških zbirkah se prepleta spomin na domačo grudo in navezanost nanjo, kar postaja njegova ljubezen v odtujenem svetu. Ko so ga učenci OŠ Črni Vrh nad Idrijo v intervjuju za razredni časopis leta 2002 vprašali, kaj je njegova muza, jim je odgovoril: »Moja stalna muza je moja domača vas – svet pod Donačko goro, kjer sem svet najbolj čutil, ko sem hodil bos po ilovnati zemlji«.

Osnovno šolo je obiskoval v Gaberju pod Donačko goro, leta 1941 maturiral v Ljubljani na klasični gimnaziji. Študij gozdarstva na dunajski univerzi je prekinila 2. svetovna vojna. Kot nemški vojak je ob zavezniški invaziji v Normandiji prišel v vojno ujetništvo, se v Veliki Britaniji pridružil prekomorski brigadi in se z njo vrnil v domovino. Po vojni je študiral primerjalno književnost in slavistiko, delal kot novinar pri Kmečkem glasu in lektor pri Mladinski knjigi.

Prevajal je leposlovje iz latinščine, nemščine, francoščine, angleščine, romunščine in srbščine, zaslovel pa predvsem s prevodi rimskega pesnika Katula. Za svoji zbirki Lirika časa in Koleselj iz cedilike je prejel Kajuhovi nagradi. Založba Mladinska knjiga mu je leta 1970 podelila Levstikovo nagrado za zbirko Kako bomo umirali.

Književnik, prav tako Rogačan, Branko Hofman je dejal, da je Šmit »s svojo vero v moč pesniške govorice podoben staromodnemu trubadurju: nič mu ni mar, kaj je okrog njega. Poje, ker veruje, da so še zmeraj ljudje, ki imajo uho in srce za iskreno izpoved.«

Ob izidu zadnje Šmitove pesniške zbirke je Tone Pavček zapisal: »Jože Šmit, pesnik stišane pesniške besede, mila osebnost prvega povojnega pesniškega rodu, je segel z leti v visoko, lepo starost. Njegove pesmi, kajpak ne vse, a mnoge pa ohranjajo mladost. Ostajajo kot znamenja na dolgi poti in kot pričevanje o glasu, ki je samo njegov, čuteč in slišen in mnogim dopadljiv«

 

Spomini na Jožeta Šmita so živi tudi drugod po Sloveniji. S spletnimi dogodki se ga bodo spomnili v Črnem vrhu nad Idrijo in v Litiji.

  • Na OŠ Črni vrh nad Idrijo bodo Prešernov dan obeležili s praznovanjem 100-letnice rojstva pesnika Jožeta Šmita, ki je del življenja preživel v Črnem Vrhu in tam tudi deloval.

    »JOŽE ŠMIT – OBELEŽITEV STOLETNICE ROJSTVA«
    v torek, 1. 2. 2022, ob 9.30

    Proslava bo potekala preko aplikacije ZOOM TUKAJ

 

  • Spomin na življenje in delo cenjenega slovenskega lirika bodo obeležili s spletno oddajo na Youtube in FB strani Knjižnice Litija . Večkrat nagrajeni pesnik, ki je bil tudi uspešen prevajalec, novinar in urednik, je v Litiji  spoznal soprogo Mijo, tu preživel 10 let svojega življenja in si za zadnji dom izbral litijsko pokopališče.

»V DUŠI MI MEHKO ZVENI«spomin na 100-letnico rojstva pesnika Jožeta Šmita
v torek, 1. 2. 2022 ob 19. uri.

Ogledate si jo lahko na povezavi: ‘V duši mehko mi zveni’, ob 100-letnici rojstva pesnika Jožeta Šmita
Dogodek bo pripravil s KUD Lila, sekcijo LILA piše.