Društvo prijateljev Rogatca

Objavljeno: 17. februarja 2014

PREDSTAVITEV DRUŠTVA

Društvo je prostovoljna nepridobitna organizacija, v katero so povezani rojaki, njihovi svojci, domačini in drugi prijatelji Rogatca, ki spodbujajo in spremljajo razvoj občine, si prizadevajo za varovanje naravne in kulturne dediščine in negujejo prijateljska druženja. Ustanovljeno je bilo 6. septembra 2001.

Do sedaj so društvo vodili:

2001 – 2009

Franc Erjavec, predsednik, Tone Dirnbek, tajnik in Tončka Kučiš, blagajničarka,

2010 – 2014

Rajko Čretnik predsednik, Silva Narat, tajnica in Tatjana Čebular, blagajničarka

in od leta 2014

Franc Kregar predsednik in Tone Dirnbek tajnik.

 

Društvo ima trenutno 164 članov:

  • 21 jih živi v občini Rogatec,
  • ostali pa v različnih krajih po Sloveniji in v inozemstvu.

V pospeševanje turistične dejavnosti in promocijo občine Rogatec se vključuje društvo v največji meri neposredno prek svojih članov.

Na rednih letnih srečanjih spoznajo člani turistično ponudbo občine, njene naravne in kulturne znamenitosti, novosti in razvojne načrte, ki jih vsakokrat ljubeznivo predstavi župan občine, g. Martin Mikolič. Spoznanja in doživetja odmevajo po srečanjih tudi v širši javnosti bodisi z osebnimi pripovedmi bodisi prek medijev, saj se srečanj udeležujejo tudi novinarji.

Nekatere aktivnosti društva v zadnjih letih

  • Vodeni ogledi (muzeja na prostem, dvorca Strmol , jezera Majdan, cerkve sv. Jerneja, cerkve sv. Hiacinte, cerkve sv. Donata, Marijine cerkve na Ložnem, steklarne Vetropack-Straža, lovske koče Lipovec, Loga, izvira Sotle, čebelarstva Pavlovič …).
  • Kulturne prireditve: na otvoritvenih slovesnostih tradicionalnih srečanj članov društva in ob drugih dogodkih so se doslej predstavili številni domači ustvarjalci: pesnika Ruža Čobič in Vladimir Vekić, pisatelj Božidar Brezinščak-Bagola, naddekan Andrej Grobelnik, predavatelj Mitja Cimperšek, slikar Josip Kunej, slikarka Marija Ducman, oblikovalca skulptur iz kamna Branko Herman in Branimir Hernavs, Alojz Artič, humorist Jakob Polajžer, violinistka Katjuša Majcenič, pianistka Urška Roškar, harmonikar Primož Mikolič, flavtistki Špela Kregar in Urška Hrovat, bobnar Klemen Grosek, pesnika in glasbenika Jernej Dirnbek in Tone Kregar iz ansambla Mi2, ljudske pevke, mešani pevski zbor Anton Stefanciosa, folklorna skupina, kvartet Rogatec, ansambel Stella, tamburaši, Društvo ročnih možnarjev, otroci Osnovne šole in vrtca Rogatec in ljudske pevke Vesele Polanke.

V okviru aktivnosti poimenovanih  »Rogačani Rogačanom« so pripravili člani društva doslej naslednje  tematske prireditve:

  • koncert v cerkvi sv. Hiacinte, na katerem so nastopili priznani slovenski umetniki: sopranistka Milena Morača, violinist Drago Arko in pianistka Vlasta Doležal Rus,
  • večer poezije in glasbe Nocoj naj zvezde pozlatijo nebo v dvorcu Strmol, na katerem so nastopili: Luka Einfalt s tenorsko tubo, Katjuša Majcenič in Jasna Rus z violinama ob klavirski spremljavi Vlaste Doležal Rus, Jaka Einfalt s trobento, Gal Zorko s kljunasto flavto ter Matjaž Zorko s pesmimi iz svoje pesniške zbirke Njej, njemu in njim,
  • likovna razstava, na kateri so s svojimi eksponati ali v spremljajočem programu sodelovali člani društva: Irena Novak iz Kamnika, Rado Lazar iz Maribora, Mihaela Brus, Jože Bartolj, Matjaž in Marjan Zorko vsi iz Ljubljane ter iz Rogatca, Rogaške Slatine in drugih krajev Slovenije še: Viktor Ferčec, Branko in Leon Herman, Ana Kunej, Katja Gajšek, Rozika Černoša, Marija Ducman, Ernest Artič, Slavko Miklaužič, s skulpturami iz lesa Alojz Gabrovec ter pesnici Ana Rebič in Ruža Čobič.
  • V okviru društva deluje tudi ansambel Venus, ki ga sestavljajo člani društva: Vesna Kunej (vokal), Jože Hanželj (trobenta), Milan Kasesnik (saksofon, klarinet, klaviriature), Herman Kunej (vokal, kitara), Milan Butinar (bas kitara, vokal), Vojko Šinigoj (bobni, vokal) in Franc Erjavec (klaviriature). Ansambel redno sodeluje na srečanjih društva, s koncertnim programom je sodeloval na otvoritvi likovne razstave, v zadnjih treh letih je nastopal na Miklavževem sejmu, dvakrat pa je občane in člane zabaval na silvestrovanju.
  • Pri organizaciji in izvedbi društvenih srečanj, kulturnih in družabnih dogodkov so vselej izjemno aktivni: Slava in Viktor Ferčec, Tončka Kučiš in Lojzka Antolic.

Društvo je tudi doniralo (Aljoši Škrablinu v rogaškem vrtcu je podarilo barvni tiskalnik, Zdravstvenemu domu v Rogatcu je pomagalo pri nakupu medicinske aparature in leta 2013 podarilo Osnovni šoli Rogatec 400 € za socialno ogrožene otroke).

Člani društva Rogatec promovirajo z mnogimi prispevki v medijih ter v strokovnih glasilih. Primer, ko je članica društva ga. Milena Hajnšek-Holz pripravila strokovni zapis: Hišna imena pod Donačko goro, ki je bil objavljen v publikaciji Slavističnega društva Slovenije Pleteršnikov zbornik.

 

Okvirni program za leto 2014:

– v juniju bo ansambel Venus sodeloval na Dnevu slovenskih muzejev s koncertom starogradskih melodij in šansonov,

– ob občinskem prazniku bo otvoritev razstave starih fotografij Rogatca, oziroma Rogačanov (pod strokovnim nadzorom Muzeja na prostem),

– v oktobru bo letno srečanje članov društva,

– v decembru bo društvo sodelovalo na Miklavževi tržnici.

 

DPR 1                                          DPR