Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto obcina.rogatec.si, ki je portal Občine Rogatec, ki je tudi skrbnik.

Stopnja skladnosti

Portal je usklajen z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja. Spletne strani so pripravljene v skladu z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin in ustrezajo standardu WCAG (Web Content Accesisibility Guidelines) 2.0. Skladnost ustreza stopnji AA.

Slabovidnim je na voljo možnost izbiranja:

1. barvnih shem:

  • bel tekst na črni podlagi
  • rumen tekst na modri podlagi
  • črn tekst na bež podlagi
  • zelen tekst na črni podlagi

2. izpis vsega besedila v krepki pisavi (Bold)

3. povečanja pisave za več stopenj

4. izbira med sedmimi vrstami pisave za uporabnike z disleksijo

5. navigacija po spletnem mestu s tipkovnico.

Kjer je mogoče, so obrazci izdelani v polni elektronski obliki. Obrazci, ki niso v elektronski obliki, so praviloma narejeni v formatu Micorosoft Word.

Pred vsebino je postavljen pokazatelj položaja, kje na spletišču se trenutno nahajamo (drobtinice ali »breadcrumbs«).

Vsebine, ki niso dostopne zaradi nesorazmernega bremena

Preko spletnega mesta je dostopno veliko število dokumentov, za katere se trudimo, da so v dostopni obliki. Za vse dokumente, ki še niso v dostopni obliki lahko naročite verzijo v dostopni obliki in dokument bomo ustrezno pripravili.

Vse fotografije in povezave na spletnih mestih še niso opremljene z opisi oziroma še nimajo naslova ali alternativnega besedila, ker bi zaradi številčnosti urejanje starejših vnosov (vsebine, vnesene pred pred izvedbo dostopnosti) za Občino pomenilo nesorazmerne breme v stroškovnem in organizacijskem smislu.

Vsebine spletnih strani redno spremljamo in se trudimo zagotavljati skladnost, vendar v koliko naletite na težavo, nas prosim kontaktirajte.

Povratne in kontaktne informacije

Če nam želite sporočiti karkoli v zvezi s prilagoditvijo portala za osebe s posebnimi potrebami, nas lahko o tem obvestite na naslov obcina@rogatec.si  ali po telefonu 0 3 812 10 00.

Ocena nesorazmernega bremena

Nedostopna vsebina na spletnem mestu Občine Rogatec, za katero podajamo oceno o nesorazmernosti bremena

  1. Za ranljive skupine niso prilagojena ali ne moremo jamčiti, da so prilagojena nekatera sporočila na vstopni strani spletnega mesta, saj se uporabljajo okvirji ali zunanje vsebine tretjih ponudnikov (vremenska napoved, zemljevid, napovednik dogodkov). Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki bi nastal za Občino, če bi šla v razvoj lastnih rešitev za te vsebine. Občina nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi bile finančne posledice nesorazmerne s koristjo za uporabnika, oziroma v tem primeru koristi za uporabnika ni, saj pri teh sporočilih ne gre za ključne informacije, ki jih podaja Občina in zaradi katerih uporabnik dostopa do spletnega mesta Občine Rogatec.

  2. Nekatere fotografije na spletnem mestu še niso opremljene z opisi oziroma nimajo alternativnega besedila. Te fotografije so dekorativne oziroma zgolj vizualno dopolnjujejo tekstovne vsebine, zato je do vseh vsebin možno dostopati tudi brez uporabe fotografij ali njihovih alternativnih besedil, urejanje opisov oz. alternativnih besedil za vsebine, ki so bile vnesene pred izvedbo dostopnosti pa bi za Občino pomenilo nesorazmerne breme v stroškovnem in organizacijskem smislu.

  3. Prav tako struktura nekaterih tabel in naslovov ni vedno optimalna in določeni dokumenti niso v dostopni obliki (PDF skeni dokumentov in podobno). Za Občino bi (predvsem zaradi različnih virov teh vsebin) naknadno urednikovanje vseh takih vsebin na spletnem mestu pomenilo nesorazmerne breme v stroškovnem in organizacijskem smislu.


Nadzor nad izvajanjem določb Zakona o Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja

Nadzor nad izpolnjevanjem zahtev glede spletne dostopnosti, izdelane ocene nesorazmernega bremena, objave izjave o dostopnosti in zagotavljanjem mehanizma za povratne informacije, skupaj z odgovarjanjem uporabnikom po določilih ZDSMA, izvajajo inšpektorji Uprave Republike Slovenije za informacijsko varnost pri Ministrstvu za javno upravo.

Kontaktni podatki pristojnega nadzornega organa, na katerega uporabniki lahko naslovijo prijavo o nezadovoljivih odgovorih na svoje obvestilo ali prošnjo:

Inšpektorat za informacijsko družbo

Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
e-naslov:gp.irsid@gov.si


Datum objave spletnega mesta:
Portal je bil v obstoječi grafični podobi objavljen 31.1.2021.

Priprava izjave o dostopnosti:
Ta izjava je bila pripravljena 30. maja 2022 na podlagi samoocene.

Izjava je bila nazadnje pregledana 13. 4. 2023.