Maruševec, 1.10.2017 – Podpis Listine o pobratenju med Občino Maruševec in Občino Rogatec

Objavljeno: 9. oktobra 2017

Občina Maruševec (Varaždinska županija) je bila, v sodelovanju z Občino Rogatec, uspešna na javnem razpisu Evropa za državljane, s projektom, katerega vsebina je vezana na begunce v EU in vloge državljanov.
V Maruševcu so bile organizirane dvodnevne delavnice, z namenom, da se prebivalstvo seznani s politično in ideološko situacijo, vezano na »begunsko krizo«. V okviru projekta so bila razstavljena likovna dela otrok iz Maruševca in Rogatca na temo »Kdo so begunci«, izveden je bil kulturni program in sejem domačih izdelkov, ob zaključku pa podpis sporazuma o pobratenju obeh občin, katerega sta podpisala načelnik Občine Maruševc, g. Damir Šprem in župan Občine Rogatec, Martin Mikolič.
Po besedah načelnika Občine Maruševec bo Listina o pobratenju doprinesla pozitivno k razvoju obeh občin in čezmejnemu sodelovanju, v dobrobit ljudi z obeh strani.
G. Damir Šprem je izjavil: »Sodelovanje ne bo temeljilo le na kuburaških tekmovanjih, to pobratenje vidimo kot začetek sodelovanja na področju gospodarstva, kulture in športa obeh občin. Imamo ideje, čeprav vemo, da ne moremo spremeniti politike naših držav, moramo prispevati k sodelovanju obeh držav vsaj na lokalnem nivoju.«
Župan občine Rogatec je izjavil, da je podpisovanje Listine o pobratenju velik dogodek za slovensko Občino in da se do sedaj niso pobratili z nobeno slovensko občino. »Prepričan sem, da bomo v prihodnosti sodelovali na nekem evropskem projektu, ki bo koristil obema občinama. Velike so možnosti sodelovanja na področju društvenih dejavnosti, športa, kulturne dediščine in tudi na gospodarskem področju.« je povedal g. Mikolič.

Na medkulturnem dogodku-sejmu so predstavniki društev iz Maruševca in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec predstavili kulturno dediščino svojega kraja, aktivnosti in produkte, kot tudi načine mreženja in financiranja. Več sto obiskovalcev sejma je uživalo v programu Kulturno-umetniškega društva Klaruš iz Maruševca, Kuburaškega društva Maruševca, kot tudi 11 prijateljskih kuburaških društev iz Hrvaške in Slovenije. Med obiskovalci je bil tudi podpredsednik Vlade Republike Hrvaške in minister za gradnjo in prostorsko ureditev, g. Predrag Štromar.

Razstava likovnih del je razvidna tukaj.

 

 

Medijske objave:

http://lokalni.vecernji.hr/zupanije/pobratimljeni-hrvati-i-slovenci-u-zajednickom-projektu-o-migrantima-5771

http://evarazdin.hr/sponzorirano/opcina-marusevec-potpisala-povelju-o-bratimljenju-sa-slovenskom-opcinom-rogatec-366486/

http://aktualno.hr/pobratimile-se-opcine-marusevec-i-rogatec/

http://www.varazdinske-vijesti.hr/nasim-krajem/foto-pobratimile-se-opcine-marusevec-i-rogatec-najavljena-buduca-suradnja-19223/

http://sjeverni.info/opcina-marusevec-potpisati-ce-povelju-o-bratimljenju-sa-slovenskom-opcinom-rogatec/

http://regionalni.com/aktualno/marusevec-migrantska-kriza-u-zizi-debate-medunarodnog-okruglog-stola-29720/

http://radiomegaton.hr/novosti/regija/item/4134-pobratimili-se-marusevec-i-rogatec.html

https://www.youtube.com/watch?v=_IybgKHwmck&feature=youtu.be&t=21m52s

http://www.vtv.hr/vijesti/item/3032-u-marusevcu-proslavljena-cistelska-nedela