Občina Rogatec razveselila starejše občane s »Prinašalci daril in prijaznih voščil«

Objavljeno: 29. decembra 2020

Letošnji decembrski praznični dnevi se v mnogih stvareh razlikujejo od praznovanj v preteklih letih.

Ker tradicionalnega druženja starejših občanov ob zaključku koledarskega leta zaradi prisotnosti novega koronavirusa ni bilo možno izvesti, smo na Občini Rogatec kljub tej oviri želeli z obdarovanjem razveseliti starejše občane, ki so v tem času še posebej prikrajšani medosebnih stikov. Tako je zrasla ideja, da k projektu obdarovanja starejših povabimo svoje mlade občane. S to pobudo in pozivom želimo ljudi spodbuditi k premisleku in dejanjem, s katerimi lahko v teh dneh starejšim in tudi drug drugemu damo resnično nekaj vrednega,­­ toplino, iskreno bližino in delček svojega časa, kljub temu, da nas virus fizično oddaljuje. S takšnim razlogom se je rodila pobuda »Prinašalci daril in prijaznih voščil«. V ta projekt smo na Občini Rogatec povabili mlade od 15 leta naprej iz vseh treh krajevnih skupnosti. Ker smo želeli, da projekt ostane skrivnost in presenečenje za starejše občane, so bili mladi k projektu povabljeni na način od ust do ust. Mladi iz vseh treh krajevnih skupnosti so izdelovali voščilnice z dobrimi mislimi in željami. Pomoč so imeli tudi pri najmlajših. Na ta način je na Občino Rogatec prispelo okoli 500 voščilnic. Občina Rogatec je s pomočjo zaposlenih iz ZZKTR Rogatec pripravila 414 daril. Iz vsake krajevne skupnosti so mladi prostovoljci darila skupaj z županovim voščilom in voščili mladih odnesli do starejših občanov. Nekaterim mladim so pri prevozu pomagali njihovi starši, predvsem v KS Donačka Gora in Dobovec, kjer so hiše bolj oddaljene. Raznašanje je potekalo v skladu upoštevanja pravil NIJZ. Za starejše je bilo to presenečenje, veseli so bili mladih prinašalcev, njihovih toplih in prijaznih besed ter trenutkov, ki so bili namenjeni samo njim. Marsikomu se je orosilo oko in njihov dan je postal svetlejši in bolj poln. Tudi odziv mladih je bil pozitiven. Ta dan je bil tudi zanje popoln in verjetno so s to mislijo, da so naredili košček dobrega dela za starejšega v svoji lokalni skupnosti, odšli spat.

 Na Občini Rogatec se zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali v tem projektu:

  • Jolandi Čonč iz zavoda Učenjak in Anji Polajžer, predsednici mladinskega društva za pomoč pri izvedbi projekta.
  • Vsem mladim in še mlajšim izdelovalcem prijaznih voščilnic starejšim.
  • Vsem mladim prostovoljcem »prinašalcem daril in prijaznih voščil« ter njihovim staršem pomočnikom pri razvažanju.

V KS Rogatec: Anja Polajžer, Jolanda Čonč, Luka Mikša, Vanja Grosek, Sabina Božak, Urša Ivanuš, Špela Kitak, Maja Rehar, Azra Mušič

V KS Dobovec: Nika Artič, Alja Novak, Patricija Bele, Lana Potočnik

V KS Donačka Gora: Dolores Pušaver, Pia Petan, Favstina Plavčak, Tea Vantur Turnar, Slavko Grašič, Jožica Grašič, Rebeka Šmit

Občina Rogatec je na ta način obdarovala 414 starejših občanov nad 70 let, med temi je 11 starejših, ki bivajo v domovih za ostarele.

V želji po srčnih in dobrih delih v zaupanju in sodelovanju tudi v prihodnje se vam iskreno zahvaljujem in želim vse dobro.

 

Mojca Šmit

Podžupanja